Omdat de boog niet altijd gespannen staat

Hollandse zomer

   oorsprong 'het regent pijpe(n)stelen'    (juni 2016)

De zomer van 2016 is er nog niet één om over naar huis te schrijven. Tenzij je van extreme weertypes houdt natuurlijk, dan pen je met gemak enkele bladzijden vol!

 

• hagelstenen — beter: ijsklompen — die complete kassen en oogsten vernielen
• valwinden en windhozen die hele bomenrijen als luciferhoutjes laten afknappen
• rolwolken die als boze geesten aan komen golven,
• gitzwarte onweerswolken die bliksemschichten produceren waar je U tegen zegt.

 

En natuurlijk regen: veel, vaak en extreem geconcentreerd. Juni 2016 heeft daarmee de dubieuze eer de natste juni sinds 1901 te zijn (en dan is de maand nog niet eens geëindigd!). We kunnen dus met recht zeggen dat het deze maand geregeld pijpe(n)stelen regent!

 

1kilotekst_het-regent-pijpestelen-ceci-nest-pas-une-pipe.jpg

Maar waar komt het spreekwoord 'het regent pijpe(n)stelen' eigenlijk vandaan? En waarom regent het bij onze Engelse vrienden vervolgens katten en honden? Genootschap Onze Taal legt het uit (klik hier voor de Engelse verklaring). Nu maar hopen dat voor de rest van de zomer het gezegde 'na regen komt zonneschijn' geldt ...

 

Lekker bladeren!

   verkoop boekwinkel groter dan online    (juni 2016)

Goed nieuws voor de boekwinkels in Nederland: ruim 80% van de boeken wordt gekocht in de winkelstraat. Van de totaal verkochte boeken — in winkels en online — is daarnaast 93% van papier. Bladeren, de geur van inkt en 'iets in je handen hebben' zijn blijkbaar belangrijker dan het gemak dat internet biedt. Het e-book, hoe handig 'ie ook is tijdens de vakantie, verliest het dus DIK van de fysieke boeken.

Note to self: binnenkort weer een bezoekje aan de mooiste boekenwinkel van Nederland (Waanders in de Broeren in Zwolle) plannen!

1kilotekst_boekwinkel_Waanders-in-de-Broeren.jpg

Foto: RTV Oost / Tom van 't Einde

Zie ook:

- Marketing Online.nl

- Tom van 't Einde

 

↑ Top