Omdat de boog niet altijd gespannen staat

Foutje? Bedankt!

   De Oxford-komma    (mei 2017)

De Oxford-komma of seriële komma. Een (gewonnen!) rechtszaak tegen Oakhurst Dairy laat zien hoe belangrijk dit —'foutieve' — leestekens kan zijn. Laten we beginnen bij het begin: wat is het? Een seriële komma is de komma vóór het woordje 'en'. Daarmee maak je in onderstaande plaatje bijvoorbeeld het onderscheid tussen de strippers + Mark Rutte + Matthijs van Nieuwkerk (4 personen) of de strippers Mark Rutte + Matthijs van Nieuwkerk (2 personen) die aan tafel zaten. Nogal een verschil!

1 kilo tekst_Oakhurst Dairy_Oxford-komma2.jpg

(tekening: Hannah de Lange)

Ik weet het. Op school is altijd geleerd dat je voor 'en' geen komma mag zetten ... Toch had het Amerikaanse zuivelbedrijf gewenst dat ze dat wél had gedaan. Wat is er gebeurd? In een juridische tekst, bedoeld om toeslagen op overuren uit te sluiten, kostte het weglaten van zo'n komma het bedrijf 10 miljoen dollar!! Het gaat om de volgende zin:

"Het inblikken, verwerken, bewaren, bevriezen, drogen, vermarkten, opslaan, verpakken voor het verzenden of rondbrengen van:

- landbouwproducten
- vlees- en visproducten; en
- bederfelijk voedsel"


3 chauffeurs (die de producten dus rondbrachten) vonden dat zij recht hadden op een toeslag op hun overuren. En de rechter gaf ze hierin gelijk. Je zou zeggen "rondbrengen wordt hierboven toch juist uitgesloten?". Nou, niet dus. Had Oakhurst Dairy een seriële komma geplaatst na 'of' ("[...] verpakken voor het verzenden, of rondbrengen van: [...]"), dan was duidelijk geweest dat verpakken en rondbrengen andere werkzaamheden zijn. En hadden de chauffeurs — die totaal nog eens ca. 75 andere chauffeurs lieten meeprofiteren — geen poot om op te staan.

 Zie ook:

- taalhelden
HLN

 

↑ Top